13 Şubat 2009 Cuma

Börek & İrmik Helvası



İşte vazgeçemediğim irmik helvası.


Malzemeler:
2 su bardağı irmik,
2,5 su bardağı şeker
100 gr margarin
2,5 su bardağı sıcak su
çam fıstığı ve tarçın
Yapılışı:

Tenceremizin içinde margarini eritip,fıstık ve irmiği katıyoruz.Fıstıklar pembeleşene kadar irmiği orta ateşte kavuruyoruz.Üzerine sıcak suyu döküp,karıştırarak suyunu çekmesini sağlıyoruz.Su çekince şekeri katıp, 1-2 dk daha karıştırıyoruz.Şekerle bütünleşen irmik,artık tamamlanmıştır.Ocağı kapatıp tarçın ilave ediyoruz...

BÖREK

Uzun zamandır börek yapmamıştım.Bu gün kolları sıvadım.Sık sık yapmakta işime gelmiyor,malum kilolar...Neyse onbeş günde bir kendimize izin veriyoruz.Börek güzelde yapımı biraz zaman alıyor.Hani pastanelerde yediğimiz o böreklere benziyor tadı.Hele bu aralar,oğlum yemekteyiz programını seyredip, her yemekten sonra bana puan veriyor.Neyse böreğe 10 puan vermiş.Gelelim börek tarifine...





malzemeler:1 kg un, ılık su, tuz
içi:500 gram ekşimek, 1 soğan, sıvı yağ

Yapılışı:
  • Öncelikle soğanı doğrayıp,sıvıyağ ile hafif kavururuz.Ekşimeğide içine katıp karıştırırız.Soğumaya bırakırız.
  • Un,tuz ve su yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir.15 dk dinlendirilir.
  • Hamur eşit büyüklükte 5 parçaya bölünüp, her biri yemek tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Bir tepsi içine açtığımız hamurları sıvıyağ sürüp, 20 dk. dinlendiririz.(çarşaf böreği gibi)
  • Hamurları bir masa üzerinde elimizle çok inceltmeden açıp,içine peynirimizi yayarız.İki kenardan sarıp ,elimizle çekerek uzatırız.Yağlanmış tepsi içine içe doğru sararak koyarız.Diğerlerinide aynı şekilde yaparız.Üzerini sıvıyağ sürerek,fırına veririz.Fırından çıkınca üzerine su serperek kapatırız.

15 yorum:

meliha dedi ki...

Böğrektehelvada nefiss görünüyor.
demek oğlun puan veriyor.
resimdeki yakışıklı ALLAH bağışlasın.
ellerine sağlık
öpüyorum.

Sevde dedi ki...

off of of mis gibi :)
Acayip canım çekti arkadaşım ellerine sağlık...
Kucak dolsu sevgiler

TOKEVİNAÇKEDİSİ/1000NUR dedi ki...

hem helvanın hem böreğin kokusu burnuma geldiiii
sıcak sıcak bayılırım ikisinede
ellerine sağlıkkk

CANDAN TARİFLER dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM HER İKİ LEZZETDE ENFES GÖRÜNÜYOR YANLIZ EKŞİMEK NEDİR?

TAZE NANE dedi ki...

Aman ne güzel durmuşlar öyle.
Çok hoşuma gitti.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
Portakal şekerlemesi için rendelesem olurmu demişsin. İnan öyle hiç yapmadım bilmiyorum. Evet ufak ufak doğramak biraz uzun sürdü ama çok güzel oldu.
İyi hafta sonları........

pel!n dedi ki...

Enfes gözüküyor irmik helvası,ellerine sağlık...

Sevgililer günün kutlu olsun...

Sevgiyle kal..

cicibici bişeyler dedi ki...

İkiside şahane valla!irmik helvasını da çok güzel yapıyorsun biliyorum:)hem hafif hem lezzetli oluyor.
Börek için ne denebilirki muhteşem!hemde kat kat oluyor,ellerine sağlık,öptüm.

üç böcek bir çiçek dedi ki...

ellerine emeğine sağlık muhteşemler ama bunları yapıpta yememek eldemiii şişkolaştıkk artııkk ellerine sağlık..

aylin dedi ki...

çok leziz görünüyorlar ellerine sağlık bende irmik helvasına bayılırım:)tavuğu deneyip beğenmene çok sevindim:)

HÜLYA dedi ki...

eline sağlık seldacım börekte helva da enfes görünüyor. afiyet bal şeker olsun

http://akasyakokusu.blogspot.com/ dedi ki...

Günaydın arkadaşım..
Sorma yemekteyiz tantanası bizim evdede varr:))
Galiba herkeste varr..Eline sağlık canım al bendende 10 puan...

Doyumluk.... dedi ki...

Sağol 10 puanın için

Büşra baykal dedi ki...

borek harika gorunuyor...en kisa zamanda deniycem ins. umarim seninkinin tadini ve gorunumunu yakalayabilirim:) sevgiler

ferzan dedi ki...

arkadaşım börek nefis olmuş ellerine sağlık ama ekşimek nedir onu da söylermisin.sevgiler

Doyumluk.... dedi ki...

Ekşimek kelimesini bir çok kişi sordu.Ferzan hanım sayesinde açıklayayım.Ekşimek:Lor veya çökelek gibi peynirlere bazı yörelerde ekşimek te denir.