30 Mart 2009 Pazartesi

Yufkalı Kadayıf Tatlısı


Hafif, pratik ve herkesin bildiği tatlı yufkalı kadayıf tatlısı.Bu aralar bu tatlıya dadandık.Fotoğraf pek güzel çıkmamış ama tatlının lezzeti süper.Kaymakla servis edebilirsiniz.Çünkü ben almayı unutmuşum.

Malzemeler:2 yufka, 250 gram çiğ kadayıf, 200 gram iri çekilmiş ceviz veya fındık

şerbet:2,5 su bardağı su, 2,5 su bardağı şeker

yapılışı:



  • Kadayıfı elimizle parçalayalım.Yufkamızı ortadan kesip, üzerine kadayıfımızı düz bir şekilde serelim.Fındık veya cevizide üzerine eşit bir şekilde serpelim.

  • Çok sıkmadan rulo saralım.2-3 cm kalınlığında kesip yağlanmış bir fırın tepsisine dizelim.Her birinin üzerine 1 çay kaşığı tereyağını koyalım.150 derecede hafif kızarana dek pişirelim.

  • Diğer yandan şerbetini hazırlayalım.Kızaran yufkaları fırından alıp soğutalım.Şerbetide ılık hale gelene kadar bekleyelim.Aksi halde tatlı özelliğini kaybediyor.Tepsiye şerbeti dökelim. Tatlılar şerbeti çekince tersinide çevirip şerbetin iyi çekmesini sağlarız.

24 Mart 2009 Salı

POHAÇA






Malzemeler: 150 gr margarin, 250 ml süt, 2 yumurta ( biri içine diğerinin sarısı üzerine) 1 tatlı kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı şeker, kabartma tozu, un




yapılışı:
  • Unu eleyip, ortasını havuz şeklinde açın,
  • Bir çatal yardımıyla çırpılmış yumurtayı ilave edin ılık sütüde ekleyin
  • Margarini biraz erttikten sonra eteşten alıp kalanını kendi sıcaklığında eritin,böylece kullanırken ılık olacaktır.
  • Şekeri,tuzu,sirkeyi ve kabartma tozunuda ilave edip yoğurun,yumuşak bir hamur elde edin,
  • Hamuru yarım saat dinlendirdikten sonra şekillendirip,üzerlerine yumurta sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri pembeleşene dek pişirin.

17 Mart 2009 Salı

Tuzlu Halka




Vurulmuş temiz alnından uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna yarab ne güneşler batıyor!
Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdad inerek öpse o pak anlı değer...

Bildiğiniz gibi 18 mart Çanakkale Zaferinin yıl dönümü.Anmadan geçemedim. Onlar ana kucaklarını, baba ocaklarını bizim için feda ederek dönmemek üzere savaşa girdiler.Ruhları şad olsun.....

Şimdi gelelim tarife.Ağızda dağılan halkaların bir diğer ismide kandil simidi dir.Umarım beğenirsiniz. sevgiler.....


Malzemeler:

1 paket yumuşak margarin, 1 küçük fincan sıvıyağ, 3 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı mahlep, 1 yumurta, kabartma tozu, 2 çay kaşığı tuz, un

üzeri için:1 yumurta sarısı


Yapılışı:

  • Bütün malzemeler kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur.

  • Halka şekli verilir.Yağlanmış fırın tepsisine dizilir, yumurta sarısını üzerlerine sürüp,150 derecede pişirilir.

11 Mart 2009 Çarşamba

Bulgur Pilavı



Bulgur pilavı dedim ama karışık bulgur pilavı kendisi.Pirinç pilavından çok daha sık yapıyorum.Bu şekilde zenginleştirincede daha lezzetli oluyor.

Malzemeler:
1 su bardağı bulgur, geceden ıslatılmış 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 havuç, 1 adet kuru soğan, 1 çay bardağı mısır, yarım çay bardağı tel şehriye,1 domates, sıvı yağ,1 çorba kaşığı salça, tuz

Yapılışı:
  • Soğanı sıvıyağ ile kavururuz. Salçasını ilave ederiz.Üzerine 4 su bardağı suyu,1 çay kaşığı tuzu ilave ederiz.
  • Su kaynayınca bulguru ve küp şeklinde doğradığımız havucu katarız, pişmeye bırakırız.
  • Pilav suyunu tam çekmeden mercimeği ilave ederiz.Tam suyunu çekincede küp doğranmış domates, tel şehriye ve mısırı ilave ederiz.Kapağını kapatırız. ( burada tel şehriye buhardan pişiyor) Sıralama önemlidir, çünkü malzemelerin parçalanmaması gereklidir. Aksi takdirde güzel bir görünüm olmaz.
  • Pilavı demlenmeye bırakırız.

5 Mart 2009 Perşembe

Revani

malzemeler:
kek :3 yumurta, 2 su bardağı şeker, 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı irmik, 2 su bardağı un,

kabartma tozu

şerbeti:4,5 bardak su, 4 bardak şeker, 1 limonun suyu

üzeri için:Çekilmiş ceviz veya fındık.

yapılışı:
  • Yumurtalar ve şekeri çırpıyoruz.
  • Yoğurdu ilave edip, biraz daha çırpıp, irmik ve unu(kabartma tozunu una ekleyip) katıp tekrar karıştırıyoruz.
  • Borcam veya kenarları yüksek bir tepsiyi yağlayıp karışımı döküp, 150 dercede üzeri kızarana kadar pişiririz.
  • Şerbeti hazırlayıp, soğuyan kekin üzerine dökeriz.(kekin üzerini bıçakla ufak kesikler yapalım ki şerbet iyi çeksin).
  • Üzerini fındık veya cevizle süsleyebilirsiniz.