17 Aralık 2010 Cuma

Sakallı Ponçik





Çok güzel bir ponçik tarifiyle merhaba. Uzun süredir güzel bir ponçik tarifi arıyordum. Bu tarifi *mutfaksirlari.com* dan aldım fakat malzemesini yarıya indirdim, birazda değişiklik yaptım.




Malzemeler:


4 su bardağı un(çok büyük bardak olmasın)

2 su bardağı ılık süt

1 su bardağı sıvıyağ

100 gram pudra şekeri

1 küçük paket yaş maya

1 paket kabartma tozu

1 yemek kaşığı tuz


içi:

300 gram beyaz peynir

100 gram labne


üzeri için:

1 yumurta sarısı

bol maydanoz


yapılışı:

  • Bir kabın içinde un ve kabartma tozu karıştırılır.

  • Başka bir kapta süt, yağ, maya, pudra şekeri, tuz çırpılır.

  • Un karışımını eleyerek öbür karışıma ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamuru yoğururuz.Gerekirse un ilave edin.

  • 1-2 saat dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsimize dizeriz.Üzerne yumurta sarısını süreriz.

  • Üzeri kızarana dek pişiririz.

  • Peyniri çatalla ezerek, labneyide katıp ikisini birbiriyle bütünleştiririz.

  • Pişen ve soğuyan ponçikleri bıçakla yarıya keseriz.İçine ve dışta kalan kısmına peynirden bolca süreriz ve maydanoza bularız.



10 Aralık 2010 Cuma

Hasan Paşa Köfte


malzemeler:
(köfte için)
300 gram kıyma
1 yumurta
2-3 dilim bayat ekmek içi
1 adet soğan
tuz, karabiber, köfte baharatı
patates püresi:
2 adet orta boy patates
1 çorba kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı süt
1 yumurta
yarım çay bardağı kaşar peyniri rendesi
tuz
üzerine:
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
yapılışı:
  • Patates püresi için patatesleri soyup, küp küp doğruyoruz. Küçük bir tencerede üzerini geçmeyecek kadar su döküp yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ocağın altını kısıp çatalla patatesleri ezip süt, tereyağ ve peyniri katıp karıştırıyoruz.Yumurtayıda bir kase içinde çırpıp bu karışıma ilave edip karıştırıp ocağı kapatıyoruz.
  • Köfteyi verilen malzemeler ile hazırlıyoruz.
  • Köfteleri çanak şekline getirip, yağlı kağıt serilmiş tepsimize diziyoruz. Köftelerin içini ve dışını bir fırça yardımıyla sıvıyağ sürüp 150- 200 derecedeki fırına veriyoruz.
  • 15 dakika piştikten sonra, fırından köfteleri çıkarıp üzerlerine püremizi, dilerseniz kaşıkla, dilerseniz sıkma torbası ile koyup, 10 dakika daha pişiriyoruz.
  • Üzerine svıyağ ile salçayı eritip döküyoruz.

4 Aralık 2010 Cumartesi

Etsiz Çiğ Köfte


Etli çiğ köfteyi çok sevenler bunu pek kabul etmeselerde etsiz sevenler için bir alternatif....
malzemeler:
2,5 su bardağı köftelik bulgur
1 orta boy soğan
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salçası(koyu kıvamlı olanından)
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı köfte baharatı
3 çorba kaşı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı çemen
tuz
yapılışı:
  • Öncelikle bulgurumuzu bir kabın içerisinde üzerini örtecek kadar sıcak su koyup kapağı kapalı olarak dinlenmeye bırakırız.
  • Bulgur suyunu çekip şişince rahat yoğurabileceğimiz bir kap içerisine aktaralım.İçine salçaları ilave edip yoğurmaya başlayalım. Şu çiğ köfte yoğurma tepsinizden varsa işiniz dahada kolaylaşır. Gerçi içinde et yok ama maksat o bütünlüğü sağlamak.Ben normal bir tepside yoğurdum.
  • Salçaları bir güzel bulgura yedirdikten sonra içine soğan ve sarımsağı rendenin ince tarafıyla rendeleriz ve tekrar yoğururuz.
  • Köfte baharatı, galeta unu, sumak, pul biber, tuz, çemen, nar ekşisi ve sıvıyağı da bulgura katıp yoğururuz.
  • Elimizle şekillendiririz.
Not: içine maydanoz ekleyebilirsiniz. Ayrı olarak limon eklemedim çünkü sumak ve nar ekşisi yeteri kadar ekşi tadı sağlıyor. İsteğe göre yarım limonuda karışıma ekleyebilirsiniz.

3 Aralık 2010 Cuma

ÖDÜL

Sevgili arkadaşım http://banualtun.blogspot.com/ beni ödüle layık görmüş. Kendisine çok çok teşekkür ediyorum. Onur duydum. Benden de bütün arkadaşlara gitsin bu ödül. Herkese sevgiler saygılar.....